Vind jij kant-en-klare granola ook vaak te zoet, of moet je met een vergrootglas op zoek naar die noten die voorop de verpakking staan?
Maak voortaan je eigen granola: het is heel makkelijk en je kunt natuurlijk volop variëren!
Hieronder geef ik je mijn eigen recept!
Dit gebruik ik als basis:
- 150 gr havermoutvlokken (liefst grof)
- 150 gr gehakte noten (walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten) ongezouten
- 25 gr sesamzaad
- 25 gr lijnzaad
- 50 gr zonnebloempitten
- 3 el (kokos)olie
- 3 el honing
- 2 el kaneel (ik ben een kaneel lover!)
Wat ga je doen:|
Verwarm de oven voor op 170 ⁰C.
Meng de havermoutvlokken met de noten, sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten.
Verwarm de (kokos)olie en los hierin de honing op. Schep dit mengsel samen met de kaneel door het noten-zaden-havermoutmengsel.
Spreid het mengsel uit op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed.
Rooster het mengsel ongeveer 15 minuten in de oven; hussel het mengsel na circa 7 minuten even door elkaar. Check in de tussentijd of het niet te bruin wordt; iedere oven is immers anders!
Haal het mengsel uit de oven en laat het goed afkoelen.
Meng er dan gedroogd fruit door (cranberry’s, rozijnen, stukjes abrikozen, stukjes vijg of dadels) en eventueel een handje kokosvlokken; neem vooral datgene wat jij lekker vindt!
Doe alles in een grote afsluitbare pot en klaar is je eigen “home made” granola!
Een paar tips!
- Je zelfgemaakte granola is één maand houdbaar; alhoewel de pot vast sneller leeg is!
- In plaats van gedroogd fruit, kun je ook vers fruit nemen; meng dit vlak voordat je het gaat eten erdoor